Tranziti saturna – inspektor je došao u posjetu

Kad sam u prethodnom tekstu govorio o inspektoru , propustio sam reći da je taj inspektor zreli mudri starac, pokretan mudrošću isteklom iz godina iskustva i da te godine uče da  pretjerano prepuštanje sentimentu,  emocijama najčešće nisu najbolji put za dugu i stabilnu budućnost.  Zato njegove odluke, u osnovi restriktivne, nisu baš nježne i pune razumijevanja za naše trenutno emotivno stanje. One imaju nešto drugo u vidu i one imaju nešto drugo u cilju. U vidu si im teškoće, najgore teškoće na koje na putu možemo naići, a u cilju naš dugoročni prosperitet. Inspektor starac je zato strateg šahista zagledan u budućnost koji će radije i žrtvovati neku trenutnu, manje bitnu figuru da bi na kraju stekao prednost i dobio partiju.  Zato je doba kad je saturn naglašen doba sazrijevanja i zrelosti, doba kad se osvrćemo i posežemo za prošlošću da bi učvrstili sadašnjost  pripremajući se za budućnost.  Ako su tranziti dobri, sekstili i trigoni, trenutno npr prisutni kod druge dekade lavova i ovnova, vaga i vodolija, oni donose doba stabilnosti i spremnosti da se sami suočimo sa izazovima i da raščistimo neke repove koji se već dugo vuku iz prošlosti. Ne zalijećemo se, u stanju smo da realno i objektivno  sagledamo vlastiti život, procijenimo mogućnosti i imamo strpljenja za dugoročno posvećivanje ciljevima i obavezama koje se nameću usput. Taj period donosi određen stabilizaciju, određeno pomirenje sa vlastitim životom, kad žele i očekivanja susreću mogućnosti, odlično vrijeme za preispitivanje, učvršćivanje  i sagledavanje ciljeva nanovo, koji će ovaj put imati u sebi veću crtu realnosti i trezvenosti nastale iz objektivnijeg sagledavanja situacije. Ovo nije doba povlačenja, niti odustajanja, ali ni vrijeme novih početaka, mi samo realnije procjenjujemo ono što već imamo i konkretnije se fokusiramo na to, po devizi radije vrabac u ruci nego golub na grani, ali vrabac kojem ćemo se stvarno posvetiti. To je doba mudrosti kakvu dugoročno nosi starost, kad smo u stanju da prihvatimo sebe i svijet onakve kakvi jesu i da ipak djelujemo u skladu s tim, bez mnogo idealizovanja , samozavaravanja i građenja kula u zraku. Kad je tranzit loš inspektor sve ovo nameće sam. Razlika je u spremnosti, u dobrom tranzitu mi smo sami spremni da se otvorimo saturnu i njegovim lekcijama, kad je tranzit loš uključujući i konjukciju, inspektor to čini za nas. On nam baca naš život u lice govoreći nam da neke stvari tu više ne pripadaju. Naravno on grub kakav jest, ne spominje da je to za naše dobro.

Posebno su interesantni periodi kad saturn pravi tranzite sa našim natalnim saturnom, kvadrati, konjukcije i opozicije dešavajku se svakih 7 godina i oni su najuočljiviji po dejstvu. Toliko uočljivi da ih ne možete promašiti. Posmatrajte dijete od 7 godina, pa od 14, pa od 21, pa već en dijete od 28, 35, 42 … Neke od tih godina su baš karakteristične. Prati ih u potpunosti simbolika saturna, prvo neki otpor, bunt prema inspektoru, zatim sazrijevanje . Kad položite ispit kod ovog strogog sudije za nagradu dobijate certifikat o zrelosti i sazrijevanju.

U stanju sam da posmatram djecu od 7 i 14 godina i da vidim na licu mjesta ovu zakonitost. Naravno sa 14 jače izraženu jer je opozicija u pitaju. Doba puberteta, koji nije ništa drugo nego neki neodređen bunt dragih, bubuljičavih stvorenja prema svemu i svakome. I onda sazrijevaju. Ovi od sedam samo prolaze prvu fazu osamostaljenja, neposlušni su, bune se, hoće nešto po svom, ali to još nije ni blizu bunta sa 14. Poslije 21 godine mnoge mladalačke zablude padaju u vodu i već smo u stnaju da konkretnije odredimo svoj budući život, u 28, kad je konjukcija, i saturn je napravio prvi krug šetajući se po našoj natalnoj karti, kod večine , ako nije prije nastupa konačno pravo doba zrelosti i stabilnosti, posvećivanju porodici i konkretnijim ciljevima.  Sve dok nam neki tranzit urana ne donese novu mladost. I ona 42-a je interesantna, Selimoviceva kad nisi ni prestar ni premlad, kriza srednjih godina, koju prati i prva opozicija urana sa natalnim uranom i otprilike obuhvata period od 42-45. poslije toga slijedi zrelo zrelo doba.

Na brzinu sam vas proveo kroz putovanje saturna, ono u mnogočemu zavisi i od natalnog saturna, njegovog položaja u znaku i kući. Zavisi i od ostatka horoskopa i na kraju krajeva sumirano od nas samih. Svi ćemo mi individualno stvar pomalo primiti na svoj način. Ljudi imaju običaj da čestitaju sunčev povratak jedni drugim, nazivajući to rođendanom, ja vam ovdje čestitam saturnove povratke, onima koji ih imaju, jer poslije njih, situacija se više i očitije mijenja i na pragu smo nekih drugih sebe koji se razlikuju od onih ranijih. Pa neka vam je sa srećom

astrologus
Blog isključivo posvećen astrologiji, u širem smislu proučava simbole, uticaj makrokosmosa na mikrokosmos, u užem istražuje uticaj nebeskih tijela-simbola na karakter i sudbinu čovjekovu

Komentariši