Saturn kvadrat uran globalno, povećana polarizacija i ukorijenjenost u svom, udar na individualne slobode, sukob starog i novog

U prethodnom periodu planete međusobno suprostavljene u fiksnim znakovima donosile su dosta nemira i napetosti kako na individualnom  , naročito kod fiksnih znakova (bik, škorpija, lav, vodolija) , tako i na globalnom planu. Sunce, mars, merkur iz škorpije aspektirali su saturn u vodoliji (sad i jupiter) i uran u biku, koji se već neko vrijeme približavaju epicentru međusobnog kvadrata.

Kvadrat saturna i urana će obilježiti i naredni period i on  nosi susret i sukob dvije potpuno različite energije, jednu koja poštuje staro, tradicionalno, provjereno, autoritete i prošlost i drugu revolucionarnu, buntovničku, koja odbacuje sve staro, formalno i naviknuto , a voli progresivno i novo. Aspekti ovih raznorodnih energija zbog sporog relativnog kretanja planeta ne dešavaju se tako često , a kad se dese nose sa sobom i globalni pečat pored onog individualnog.

Trenutni sukob ovih energija dočekuje nas u svijetu koji je već po raznim osnovama polarisan, a on sa sobom nosi i nove polarizacije , ujedno pojačavajući one stare.

Interesantno je da je saturn u vodoliji , u kojoj se trenutno nalazi , u sjedištu, što znači da je tu snažan, naglašen i jednostavno ispoljava svoje dejstvo. Pored toga što tu nosi određen pomak  npr u nauci, naglasak na racionalnom, provjerenom razmišljanju,  ipak i tu donosi određene saturnovske inhibicije-restrikcije, pa će , pisao sam već, tu donositi izazove u prihvatanju drugog i drugačijeg , što se na ulasku saturna u vodoliju očitovalo preko rasnih nemira, naglašenih pitanja rasne i kulturološke jednakosti , ovaploćenih u pokret „Black Lives Matter“, a pored toga nastavlja se i na izazove u pitanjima ličnih, individualnih sloboda , kao druge od važnih simbolika vodolije. U ime nauke – saturn u vodoliji, narušavaju se individualna prava i slobode pojedianca – takođe saturn u vodoliji. To pokazuje dvije strane iste medalje boravka satruna u ovom znaku.  

Uran , čije je sjedište takođe u vodoliji , trenutno se nalazi u biku i sukobljava se sa saturnom, naglašavajući sve ovo još više. Nažalost epicentru tog sukoba tek se približavamo, a on ce trajati direktno sve do proljeća naredne godine, a indirektno će se njegov uticaj osjetiti vjerovatno i dalje. Do tog perioda nosiće sukob i na individuanom i globalnom planu. O sukobu na individulalnom planu i o tome kako se nositi s njim biće govora u nekim od narednih tekstova, a ovdje ću se samo osvrnuti na ono što bi on u globalnom pogledu mogao donijeti i što se već jasno naslućuje iz trenutne  situacije.

Uran u biku , spominjao sam već, nosi potpunu, iznenadnu promjenu svakodnevnog života i ustaljenih navika. Od njegovog ulaska u bika nekad polovinom 2018 godine, pa do jasnog ispoljavanja ove simbolike proteklo je oko 2 godine, od 7 koliko će on boraviti u biku.

Svakodnevni svijet i navike koje smo imali već sad ne izgledaju ni blizu iste onim od prije učvršćivanja ove planete u ovom znaku. Bik je znak stabilnosti, a uran nosi nepredvidive promjene tamo gdje se nalazi, pa za vrijeme svog boravka u biku nosi nestabilan svijet gdje mijenjamo svoje ponašanje i navike iz dana u dan, ovisno o vanjskim okolnostima. Uran u biku svakako nosi i očitu ekonomsku nestabilnost.

E šta sad može donijeti sukob ove dvije energije, saturna u vodoliji i urana u biku, od kojih svaka već na svoj način tvori i daje prepoznatljiv pečat današnjem svijetu.

Donijeće , sociološki, sasvim sigurno još veću , težu, uporniju polarizaciju i sukob. svaka polarisana strana će ostati još više tvrdokorono zacementirana u svom , namećući  i gurajući to onoj drugoj, suprotnoj strani. Ne možemo se nadati nekom pomirenju ili približavanju stavova u tom periodu. Povećavaće se pritisak na individualne i lične slobode, a povećaveće se i bunt protiv tog pritiska. Svima je već odavno dosta ove kompletne situacije, iz koje se ne trenutno ne nazire izlaz, ali će svako za nju kriviti one druge.

Pri tome je sam uzrok većine onog što se dešava danas , ta početna energija od koje je sve krenulo s početka 2020te godine i kolopleta planeta na kraju jarca, već pomalo i zaboravljen i pao je u drugi plan. Ostali su samo ti neki ostaci energija koje se ne daju i uporno  guraju svoje po svaku cijenu, karakteristično za fiksni element,  naglašavajući i dajući značaj onome što možda realno to do te mjere i ne zaslužuje i što možda samo sami sukob i održava.

Na svakodnevnom planu,  moglo bi doći do povećanih problema sa modernim, tehnološkim uređajima.

astrologus
Blog isključivo posvećen astrologiji, u širem smislu proučava simbole, uticaj makrokosmosa na mikrokosmos, u užem istražuje uticaj nebeskih tijela-simbola na karakter i sudbinu čovjekovu

8 komentara

  1. notyourdarling, dijelom, niz faktora, ali svakako uran u biku nosi tu odredjenu tezinu . kad sam procitao tvoj komentar pomislio sam sta li se desavalo kad je prosli put bio uran u biku, ima li podudarnosti, racuno sam – uran otprilike 7 godina bude u jednom znaku i po toj racunici bio je otprilike u zadnjoj deceniji prije 1900te. kontam tad se bas nista znacajno nije desavalo, prirodno bi bilo da bi po tom pravilu bio nekad oko drugog svjetskog rata, jer se tu dosta mijenjala slika svijeta i svakodnevnog zivota. i pogodi sta, moj proracun je bio pogresan, bio je bas od 1934 do 1942. nije odgovoran za tadasnju veliku ekonomsku krizu, mada je nosio dio njene tezine, ali je uticao dosta na sve ono poslije…

   ovo si tako napisala kao da je bilo jasno vidjenje situacije, ne pitanje, vise glasno razmisljanje koje je iz niza elemenata izdvojilo ono bitno. na individualnom planu, uran je svakako u zadnjih godinu dvije donio dosta pretumbacija onim rodjenim (ili sa drugim planetama) u prvoj dekadi narocito bika, pa onda skorpije, lava i vodolije. zajedno sa saturnom i taj je uticaj tesko mogao ostati neprimjecen. ipak interesantno , empirijski, bikovi ga dosta dobro podnose iako im je prirodno stabilnost dosta bitna i kad se izvedu iz nje nemaju velikih problema da se vrate opet u nju.

 1. Baš si nas “obradovao”.
  No, dobro, valja proći i tu dječiju bolest medvjedu kojem su oteli pećinu za zimski san😊

  (uz najavljeni post – način kako se nositi u domenu individualnih prava, ne znam da li može biti specifične situacije kada bi se sagledala samo Bosna.)

  1. vasionka, nekako je lakse kad je covjek spreman, onda to djeluje manje zastrasujuce i nekako se vec odigra na energetskom nivou, pa cak ima sansu i da se manje ispolji u stvarnosti. to vec zadire u dio price o tome kako se nositi individualno s tim, mozda ne do te mjere konkretno kao “u domenu individualnih prava”, nego vise u formi opsteg pozadinskog principa.

   Nisam previse istrazivao to, od puno datuma koji krase Bosnu, nekako mi licno onaj 1.3.1992 najvise “zvoni” i ima uticaja na ono danas. po tom datumu jednostavno je bilo predvidjeti ovu trenutnu krizu – saturnov povratak, stelij planeta u vodoliji prvomartovske bosne traznitira saturn, ipak vec sljedece godine bi trebalo biti bolje jer ce jupiter doci na sunce… e sad gledajuci na konkretnu situaciju sa pravima, druge-egzistencijalnije teskoce mozda to dovedu u drugi plan.
   interesantan clanak s tog aspekta o bosni
   https://profesionalnaastrologija.com/clanak.php?id=633
   s tim da su tu stavili 3.mart iz nekog razloga, ali ne mijenja znacajno. Sarajevo su povezali sa nultim stepenom vodolije zbog multikulturalnosti, a meni nekako licno, kao trgovacki grad ima jak uticaj merkura i blizanaca, duhovitost stanovnika, brzina… ali kazem, morao bi se vise posvetiti tome, ali me to toliko jos ne vuce, ne moze se ni vremenski sve stici, vise me vuce ova evolutivna i psiholoska individualna astrologija…

Komentariši