Ponasanje u kriznim vremenima po znakovima (opredjeljenje ka zvanicnom ili nezvanicnom misljenju, stav prema teorijama zavjera…)

dok čekam da blizanci i ribe ustanu, djevica je naravno vec napravila dorucak , evo malo nabrzinu teksta o tome kako bi se ko mogao ponasati u ovim kriznim vremenima prema svom suncevom znaku. naravno kao i kod svake ove prica o suncevim znakovima, uzmite sa rezervom, jer puno zavisi i od ostalih elemenata, ali je ovo neki moguci impuls koji daje element sunca u pojedinom znaku, a da li ce on prevladati ili nece zavisi i od ostalog.

vatreni znakovi (ovnovi, lavovi, strijelci) ako nemaju naglasenih nekih drugih elemenata , imace otprilike slicne reakcije. po prirodi su otvoreni , iskreni, jasni , imaju osjecaj za pravdu i nekako , polazeci od sebe, tesko mogu vjerovati u neke velike teorije zavjere, zakulsnih igara, proracunatih , dugotrajnih lazi iza sjene, skrivenih agendi i slicno. oni prosto u ovoj situaciji nece znati kako da se ponasaju, jer ce ih nekad zamisliti ono sto se desava , ali ce rijetko tome pripisivati neki dugotrajni, zlokobni plan. to prosto ne odgovara njihovoj prirodi.

vazdusni znakovi su skloni analizama, sagledace sto je moguce vise uglova. suprostavljace se sistemu sve dok ih to ne kosta previse, a onda ce mijenjati uglove. blizanci su prirodni oportunisti i nikad nece olako prihvatiti neko misljenje, zvanicno ili nezvanicno, ali isto tako nastojace, kao i ostali vazdusni znakovi da previse ne strse. ako se to desi vjesto ce skretati teme i pozivati se na zakon o privatnosti (poput Djokovica ili Toni Cetinskog na ovim prostorima). Vodolije su ili pod uticajem vjere u nauku i progres ili su rodjeni alternativci koji zastupaju suprotna misljenja vladajucim i mainstreamu. oni ce se u ovim vremenima vise bojati uskracivanja sloboda i individualnih prava nego same bolesti. Vage ce uobicajeno balansirati i oprezno izrazavati svoja misljenja, naginjuci ih od momenta do momenta prema sugovornicima i njihovim stavovima.

zemljani (bikovi, jarci, djevice) ce , osim djevice koje jednostavno vjeruju u zdravlje i zdravstveni sistem i sistem uopste iako ce ga najvise i kritikovati. zdravlje im je prioritet. ostali (bikovi i jarci) ce svoje misljenje graditi strpljivo i polako. u ovom kolopletu informacija i dezinformacija to se moze pokazati problematicnim. bikovi su po prirodi nepovjerljivi, ali se isto tako prilagodjavaju onom sto vanjska realnost namece, nastojace nekako da uklope to dvoje. jarci su takodje sumnjicavi ali vjeruju u egzaktne cinjenice, dugo ce trebati da iz njih iznadju neku shemu, neku dovoljno cvrstu strukturu da pomocu nje mogu objediniti sve ovo sto se desava. dok to ne urade ipak ce se drzati provjerenog, mada ga nece uobicajeno snazno zagovarati.

Vodeni ce biti podlozniji emocijama nego ostali, u razlicitoj lepezi, od zabrinutosti, nepovjerenja do suosjecaja prema drugim, ali su i vise u stanju da vide zakulisne skrivene stvari iza, a i pored toga ce uglavnom prihvatati ono sto im sistem namece. osim skorpija koje ce biti veoma sumnjicave prema svemu, i prema zvanicnim i prema nezvanicnim informacijama. i kod njih ce vise sumnja vuci ka stavu nego neke naizgledne cinjenice. ribe nikako ne vole da iskacu (ako nisu delfini), postovace ono sto im sistem natura, imace suosjecaja i prema drugim bolesnim, ali ce i vise od ostalih biti svjesne svih mogucih zakulsnih pojava iza.
prirodna reakcija rakova na nepoznate okolnosti i vanjske pritiske je da se zatvore i cekaju dok pritisak ne prodje. ovdje ovo ipak djeluje malo predugo i ta strategija ne daje rezultate. u toj situaciji morace traziti nekog, nesto, u sto imaju povjerenje da ih izvede iz tog stanja anksioznosti i zabrinutosti.

astrologus
Blog isključivo posvećen astrologiji, u širem smislu proučava simbole, uticaj makrokosmosa na mikrokosmos, u užem istražuje uticaj nebeskih tijela-simbola na karakter i sudbinu čovjekovu

19 komentara

   1. Kod vatrenih znakova dobro znam jednog ovna, pa sam tako mogla pratiti i izvesti, recimo, validniji zaključak, iako ni pretpredodžbe nisu dobre. Prva odlika je da je taj ovan sve vrijeme nesiguran i u dilemi u cijeloj ovoj situaciji oko Covida. Iako ovaj ovan sebe puno voli i iako je osjetio težinu bolesti (prebolovan Covid), a možda upravo zbog toga, vakcinisanje nije bila opcija. Iznenadilo me je što je ovan izdržao udar vlastite nesigurnosti i dilema oko cijele situacije. U ranijim slučajevima bi se, u takvim situacijama, skoro po pravilu prilagođavao društveno prihvatljivom ili prihvatljivijem.

    Vazdušne znakove ću predstaviti na dvjema vagama koje dobro znam. Obe ove vage inače su sklone da, bez nekog posebnog povoda ili pitanja, iznose svoj stav, pa da ga i naturaju. Moram reći da se u cijeloj priči ipak osjeti suzdržanost kod ove dvije vage u vezi s onim što će reći. Složila bih se sa provučenom konstatacijom u tvome tekstu – obe ove vage su, hajdemo reći, mijenjale mišljenja. Obe su, u početku, s gnušanjem i nipodaštavanjem prilazile mjeri kao što je nošenje maske (pa i cijeloj pandemiji), obe su bile nešto nedisciplinovanije od ostalih, da bi se, onda, obe vakcinisale i čak pozivale druge da učine isto. Imam osjećaj da su obe ove vage bile uvjerene da će “povratiti svoju slobodu” ako se vakcinišu. Sada pratim na kakvu će reakciju naići kada ove vage, prilikom prvog putovanja, orkriju da su testovi, maske, pa i izolacije ponovo mandatorni u značajnom broju zemalja.

    Zemljane znakove predstaviću na dva bika i ovdje je situacija veoma zanimljiva. Prvi bik, dosta jake prirode, veoma inteligentan (pa i jarosno inteligentan) sve je prihvatio veoma pokunjeno, kao svezan. Ok., taj bik ima malu djecu, pa je to razumljivo, ali su čak izostali i sarkastični i ironični komentari i šale ovog bika u vezi sa kolektivnim ludilom (bilo mi je nemoguće zamisliti da ovi komemtari ikada, u bilo kakvoj situaciji, izostanu😁). Drugi bik, s druge strane, je žensko i veoma suptilna, ali i uporna i pomalo tvrdoglava duša. Osoba koja ZAISTA ne funkcioniše najbolje sa vremenom i sa obavezama generalno. Ova osoba je doslovno jedan od najangažovanijih boraca u jednoj zapadnoj zemlji protiv represije i trista čuda. Kao da je ovom biku odgovaralo totalno izbacivanje iz stabilne zone, kao da je ovaj bik rekao – konačno se to desilo (na njenom ličnom planu)😊

    Vodene ću predstaviti na dvije ribe. Za prvu ribu ne znam šta je u podznaku, a za drugu znam da je jarac u podznaku (čini mi se to važnim ovdje).
    Prva riba je cijeloj stvari prišla (i takav nivo održavala sve vrijeme) naoko mirno i staloženo. Znam da se unutra dešavala bura, ali oko ove stvari je ta riba odlučila biti mirna i staložena i držala se toga dosljedno. Saslušala bi svačije mišljenje, ne bi izbjegavala reći svoje, ali kratko, svedeno, pomirljivo. Druga riba, ova u podznaku jarca, pokazala je nevjerovatnu zainteresovanost za temu, nevjerovatnu obaviještenost i angažovanost, te iskazala pažnje vrijednu moć u vezivanju činjenica u sistem. Bez obzira i na podznak koji nosi, teško da bi koja riba pokazala takav nivo sistematičnosti. Kako se to i naznačava u tvome tekstu, ova riba je duboko emocionalno pogođena svim posljedicama pandemije, te je veoma brzo cjelokupnu situaciju počela analizirati kroz perspektivu postojanja nekog background plana.

    1. mnogo hvala 🙂

     ovo mi je veoma znacajno, iako je broj slucajeva premal za neke znacajnije zakljucke, ipak si se znalacki usmjeravala na bitno pa su informacije veoma korisne.

     osvrnucu se malo na tvoja iskustva
     ovnovi, koji izgledaju uglavnom veoma samopouzdani i neustrasivi , cesto se pritisnuti i najlaksom bolescu ponasaju potpuno drugacije. zapanjujuce je vidjeti tu transformaciju. bolest nije nesto cemu se mozes suprostaviti sa isturenim rogovima, pa prosto ne znaju kako s tim, sto kod njih stvara dodatnu nesigurnost na koju nisu navikli.
     odluke cesto donose brzo i jednostavno, ne analizirajuci previse.
     vecina ovnova koje znam docekala je ovo sa dosta bojazni, nisu imali problema da se izoluju, da zastite sebe jer to je ovnu jedna od primarnih misija, da drustvene norme i pravila presjecu zbog toga, a inace ih postuju uglavnom samo koliko im odgovara. jedan mi je sad za vikend rekao da je se u pocetku bas bojao. iako naglaseni individualci koji prilagodjavaju sistem sebi, nisu bas skloni da se tome sistematicno suprostavljaju ili da razmatraju neke slozene skrivene sheme izvan toga. i meni je interesantno da je taj ovan izdrzao taj udar, jer ovnovi nisu bas borci na duge staze, to je ipak vise za jarce, bikove i druge fiksne znakove.

     vage su supotan znak ovnu, sto znaci da su daleko neodlucnije u novim okolnostima. ne vole bas da talasaju i da se isticu, slabije podnose pritisak, ali znaju iznenaditi. jedna vaga vani, zena mikrobiolog, radi u zdravstvenoj ustanovi u njemackoj i jedina je nevakcinisana u svojoj ustanovi uprkos silnim pritiscima zbog toga, cak i nemogucnoscu napredovanja itd… nekad se iza te upornosti krije samo prolongiranje odluke, zadrzavanje stanja inercije, a nekad, kao i kod svakog drugog znaka razlozi mogu biti dublji, unutrasnji…

     kod bikova situacija je veoma interesantna, i nemoguce je u ovom vremenu posmatrati izolovano od trenutnh astroloskih uticaja, naime uran je u biku, saturn i jupiter u izazovnoj vodoliji i to dosta utice na njihovo trenutno ponasanje, koje se moze veoma razlikovati od onog za njih uobicajenog. primjer za to je bas druga bicica iz tvoje price, pretpostavljam da je rodjena u aprilu, ili ima neke planete brze u toj prvoj dekadi bika, gdje je uran se kretao u ovu godinu dvije. uran je dosta mijenjao bikove i postali su u tom periodu neprepoznatljivi, bas ta energija kao angazovanog borca protiv represije i izbacivanje iz stabilne zone koju im uran sad cini moze tipicno ici u tom smjeru. imam dva veoma bliska bika , oba 26.4 koje je taj uran znacajno promijenio, ali imaju potpuno razlicite reakcije na ova desavanja, uran izaziva i otpor, kod jednog je sve to izazvalo zestok otpor, odbijanje da se povinuje nametnutim pravilima i normi, makar ga to dovelo i do problema u braku jer je ozenjen doktoricom koja ima suprotna stajalista. drugi je otisao u drugu krajnost i on bi se vakcinisao na silu samo da moze putovati i da se ovo vise zavrsi i on se vrati zivotu na koji je navikao. prvi je ipak podznak vodolija pa taj tranzit urana to jos vise naglasava i to je isto tesko ne uzeti u obzir.

     interesantna je i tajnovita ta prva riba, a i druga govori o tome da su ribe bas raznovrsne i neocekivane. imam bliskog prijatelja ribu koji radi vani kao doktor, i kao stranac nije se usudio suprostaviti sistemu , primio je uredno sve tri doze , maltene pod poluprisilom, od pocetka sumnjajuci u ispravnost svega i svjestan backgrounda. to je na njega djelovalo u vidu nekog razocarenja i u svoju profesiju i u humanost, i jednostavno izbjegava te teme i veoma nerado govori uopste o tome.

   1. Mislim da i jesam blizanac u podznaku, a i znam nekad davno kad smo se ko djeca igrali s tim natalnim kartama da su mi se sve planete zgutile u 10 kuću, ostatak u 9 i 11, ostale kuće aman prazne 🤣 mora se nešto dešavati, a dok ne umrem planiram da živim! Neće me nekakav virus u tome zaustaviti

    1. https://nestoprivatno.blogger.ba/2021/01/06/zvijezde-mi-placu-od-smijeha/

     nije mi bilo mrsko potraziti

     komentar zadnji 🙂 znam , znam, ni meni se sad to ne cita, otkud mi energija da trunim toliko, a samo kukam kako nemam vremena 🙂

     ali otprilike je poenta da ti bas imas blizanca, merkur, veneru, jos i ako podznak, tamo sam to malo opiso, ti si manje rak nego blizanac, e sad druga stvar ako je podznak blizanac onda ovo tvoje s kucama ne moze biti tacno, nesto ne stima tu 🙂
     a i onaj “otkaceni” mjesec u vodoliji , za raka jako bitna pozicija, jos vise podrzava tog blizanca… ti si bas primjer drasticnog odstupanja od suncevog znaka

     1. Hej, tek ovo i vidim… a vjerujem da je moj račun nelogičan, jer sam ukucala svoj datum rođenja i sat u onu internet zajebanciju, vjerujem da ja sama i ne znam koja je koja kuća… znam da su neke kuće bile prazne, neke pune, sad koje 🤧 vidiš da sam iz zezancije ono tražila 🙈

     2. Evo zadnje krize iz mog ugla – počela pandemija. Neka svejednost. Panike ni 2 posto. Prošla kroz prve klastere bez zaraze, nisam kupovala toaletni papir, niti namirivala hranom, nisam se brinula radi bolesti, policijski sat me nije omeo, jer sam radila do ponoći, pa sam se mogla kretati… umjesto u kafanu sjedila u parkiću na klupici s rajom, svaku Coffee to go probala u gradu. Ofirno mi reci, ali prvi lockdown mi je bio divan. Iz trke, frke, panike najednom mir. Radim tri dana, tri odmaram. Našla kreativni poslić online. Dodatna lova. Pljeskala u 8 kad sam bila kući. Nakon nekog vremena paaanika. Oteglo se. Sudaram se sa zidovima, ne mogu nigdje, ne mogu ništa… ljudi oko mene se masovnije počeli zarazavati, umirati… posebno pred novu godinu prošlu, samo su stizale loše vijesti. Neki osjećaj da moram pomoći, a ne mogu pomoći. Fuj je taj osjećaj. Opet se za sebe nisam sekirala, samo za druge. Jedva dočekala vakcinu. Otišla u drugu državu po vakcinu kad su tek i počele vakcinacije. Nije me strah novog, ni tih mRNK, kontam tehnologije se mijenjaju, što ne bi i vakcine. Više mi je bilo do kafe s rodbinom u BGD nego do biranja vakcine, prvu otvorenu bočicu pokupila da ne čekam, daj šta daš, samo bodi da nastavim sa životom. Problem je što me ljudi slijede, a tu sam odluku napravila isključivo za sebe. No, kako se vratih čipovana, tako svi moji navriješe po bocu. Imam osjećaj da sam ja rekla da neću, ne bi se ni oko mene ljudi vakcinisali (rodbina, bliski prijatelji). Mama ovan- boji se bolesti, a svakako bolesna. Ona je samo o koroni pričala, čitala, kihne odmah konta zarazila se. Drago mi što se vakcinisala, jer je psihički sad bolja. Manje je panika puca. Najbolja drugarica Vodolija. Ni ne prati šta se događa. Za nju ovo ni ne postoji. Otišla se vakcinisati jer sam ja, pa će i ona. Pitam je koju vakcinu je primila. Pita me: a gdje to piše?
      Drugi najbolja drugarica bik. Najviše ju je bilo strah da ne ostane bez posla. Vakcinisala se jer “šta će ako dobije dobar posao vani, a ne mogne otici”.

    2. ovaj komentarisi ima ogranicen broj nivoa, pa se moram ovdje vratiti da bi odgovorio. hvala puno na detaljnom opisu vlastitog iskustva. djeluje toplo i iskreno.
     nekako se tu sjetim pjesme bijelog dugmeta “kako biti heroj u ova sugava vremena”. premalo je bilo i jos uvijek je premalo informacija da covjek zna kako postupiti ispravno, svako je postupio prema onom sto je imao, prema vlastitom nekom nahodjenju, uzimajuci cesto u toj situaciji , kao sto kazes, odgovornost ne samo za sebe nego i za druge. jer drugi, blizi, cesto se ugledaju na nas i slijede nas primjer. kod mene se druge strane se nekoliko kolega i prijatelja jos ne vakcinise slijedeci moj primjer, sto je opet odgovornost s druge strane, sta ako im se nesto dogodi.
     brat i snaha se npr vakcinisali, ali su starijeg sina (riba iz druge price) u toj odluci uputili na mene. za mladje i nekako, ali je za starije odgovornost jos veca. mama djevica je u pola toga htjela da ide u tursku. mozda sam malo i tu ja kriv, jer nisam kod nje podrzavao bas previse strah, samo prirodnu opreznost, ili podrzavao sam njen izostanak straha, whatever. i pitala me je za misljenje za tursku, nisam je bas mogao podrzati u tom trenutku, ali je nisam htio izricito ni odgovarati, gledao sam joj horoskop, tranzite, bilo je toliko lose da nisam vjerovao ni da ce otici, ali turisticke agencije poslije prvog lockdowna su trebale para, pozurivali su to, testovi su bili prejeftini i nepouzdani, ona se upisala za vakcinu odmah, ali ih jos nije bila i naravno dobije tamo koronu vjerovatno od najblize prijateljice. jedva je ziva ostala, teska upala pluca sa obje strane i u gornjem i u donjem dijelu, nas zdravstveni sistem los, kad je prvi put otisla samo su je vratili kuci, ali su se simptomi pogorsavali u naredna dva dana, ona 100 km daleko od mene zivi sama. morao sam reagovati brzo, pronaci joj nekog privatnog pulmologa , on je preporucivao odmah bolnicu, ona nece, morali smo naci nekog da joj privatno dolazi u toj situaciji i daje infuziju kod kuce. medicinski radnici su tad jos bili heroji u bijelom. rizikovali su sebe da bi drugim pomogli. za neke male pare dolazili su kuci da joj daju infuziju svaki dan. dolazio sam i vozio je na kontrole i projeravao kako je. srecom , u tim godinama, prosla je bez posljedica.
     nakon toga kad me je pitala kojom vakcinom da se vakcinise, rekao sam kojom god hoces, samo se vakcinisi.

 1. Sta je s nama sto se pronalazimo u svakom astroloskom znaku ili ispoljavamo osobine svakog znaka ?Ono danas sam jarac, sutra malo ovan,za dva sata malo vaga, prekosutra skorpija,za mjesec dana strijelac itd.itd. i tako u krug?🤡 Dodje ko uticaj i funkcionisanje preko Barnum ili Forer efekta sve to,sto je super cool mali psiholoski fenomen.😁

  1. jedna od opcija je da stvarno imate (imamo) svih tih elemenata u sebi, pa oni djeluju naizmjenicno u zavisnosti od tranzita , situacije i tome slicno. progooglo sam i ima toga svakako, tesko je tu izvrsiti egzaktnu, objektivnu evauluciju tako neodredjenih generalnih osobina. dosta ljudi se jednostavno moze samoubjediti i naci u svemu.
   ipak u praksi , kad odes od sebe i posmatras druge u odnosu na druge druge, stvar se malo razbistri. dovoljno puta sam mogao sa preciznoscu naci , evo i ovdje na blogu, neki naglasen element, prepoznati suncev znak itd u zakonitosti koja statisticki daleko prevazilazi granicu slucajnog.

   ovdje se sjetim jednog kolege koji je citavo vrijeme vjerovo da je riba, kad sam pogledo u kartu bio je u stvari ovan. nije htio da cuje za to, ovan je bio njegov otac, imao je sve osobine koje se njemu nisu svidjali i odbacivo je svaku ideju da ima ikakvog ovna u sebi. nasmijo sam se i reko samo bi ovan tako izricito i uporno tvrdio da nije ovan , riba bi prihvatila da je ovan 🙂

  1. svakako. a ko je rekao da mora biti ozbiljno ili uvijek ozbiljno. zar ne moze nekad biti i zabavno. zar ne moze ici nekad u stranu bikove jednostavnosti u odnosu na skorpijinu kompleksnost. ovdje se poigravamo sa osnovnim elementima, bas svaki put dam ogradu da je to samo to, poigravanje, da ne pretenduje na ozbiljnost, 12 osnovnih principa provucenih kroz neku situaciju, koji imaju tendenciju da djeluju, ali ne moraju.
   ali kad se naucimo prepoznavati tih 12 arhetipa takoreci… radjeno u brzini, mozda sam nekog zakino, nekom dodo, nije ni bitno, nije doktorska disertacija, zabavan je tekst na blogu. bitan je pozadinski princip i on je suceljen najmanje jednoj osobi svakog znaka u praksi, sto naravno opet ne ukljucuje svekoliku populaciju i ima pravo na apsolutno vazenje.

   sjetim se tu jednog starog prof matematike, akademika, koji je uvijek govorio matematika , koja je inace jako kompleksna nauka ne moram ni spominjati, se sastoji od mnogo jednostavnih koraka, jednostavnih principa. nijedan od njih nije slozen sam po sebi, ali kad se sve to ujedini… e ovo je abeceda astrologije

Komentariši