Vrijeme novih početaka ili …

U astrologiji na početku zodijaka nalazi se astrološki znak ovna, koji na sjevernoj hemisferi pada u vrijeme buđenja prirode iz zimskog sna, u stalnom ciklusu rađanja, rasta, sazrijevanja i novog rađanja. U proljeće u doba ovna sve pršti od energije, živosti , radosti, snage da se ponovo pređe čitav krug još jednom sa svim izazovima koje on donosi. U nekim starim sistemima vjerovanja, gdje se više poštovala priroda i živjelo se više u simbiozi s njom , takvi datumi su se obilježavali i predstavljali nove početke. I dan danas je se negdje zadržala ,često i prikrivena ta tradicija, ukomponovana u lokalna , nova vjerovanja i nove cenzuse stvarnosti.

Međutim , kako se polako ta veza sa prirodom gubila, ili je jednostavno gubila na značaju, vrijeme novih početaka zauzimali su neki novi datumi primjereniji nekim novim bliskostima i novim pogledima na život.

Ne ulazeći u povijest rimskih saturnalija koje prethode novoj godini, a samo ime navodi na povezanost sa astrologijom (kao i kod mnogih drugih stvari iz drevne prošlosti), danas se u većini svijeta novi početak obilježava  prvog januara, datumom koji se uzima kao datum Isusovog rođenja i predstavlja početak kalendara .

Ovih dana smo imali više polemika o tome nego ikad prije, što  opet ima neku astrološku simboliku u sukobu saturna u vodoliji sa uranom u biku koji su kao najjači aspekt označili ovaj period , period na granici raznih vrsta sukoba , gdje su sve  strane uporne i dosljedne u svome.

Lako je odbacivati i negirati sve što nam je strano i u suprotnosti, ali u ovoj situaciji to ne razriješava sukob i ne donosi potrebno olakšanje ni jednoj strani.

Stoga ću ovdje nastojati da astrološki obrazložim, zašto je 1.januar, odnosno doba jarca, sunce između 11og i 12og stepena jarca  , simbolički i astrološki podoban i šta reprezentuje u ovoj novijoj ulozi novih početaka.

Inače astrološki je jedino taj element sunce na 11-12 jarca više manje konstantan, pa se samo o njemu i može govoriti  u tu svrhu.  

Jarac-saturn odlično stuktuiraju, vraćaju se na već proživljena iskustva, zaokružuju ih, prave određenu reviziju , činjenicama potkovanu sliku , model stvarnosti na osnovu kojeg prave nove ili prilagođavaju stare ciljeve. Izgleda li vam idealno kao završetak nečeg, tačka na i već pređenog puta. Možda u tom samom završetku ne stoji odmah i uzbuđenje početaka, možda su želje pomalo suvišne i u nekoj suprotnosti sa konkretnim, realističnim ciljevima, ali suma sumarum godine je tu i ne može biti na boljem mjestu.

Poslije jarca do kraja zodijaka imamo još dva pomalo apstraktna i teško razumljiva znaka, vodoliju i ribe, koji na nekim drugim, dubljim, višim, univerzalnijim, cjelovitijim, ali manje konkretnim nivoima zaokružuju i sublimiraju prethodno iskustvo, prožimajući ga , uklapajući i dovodeći ga do nadsvijesti, duboke podsvijeti, arhetipa, kolektivnog… Moderna prevlast konkretnog, poslovnog i cilja, donijela je , ne slučajno, novi početak u to doba. Ipak imamo pravo da poželimo neku novinu i u februaru, neku iskrenu želju i u martu, a krajem marta i u aprilu sve već vrvi od započetog novog početka pa nemamo ni vremena ni potrebe da ga izražavamo na bilo koji drugi način.

Simbolika 11-12og stepena je takođe više nego jasna, jer 12 je u pored toga što je kraj zodijačkog kruga i generalno neki kraj , broj sati na satu,  izreka  5 do 12 figurira u mnogim jezicima kao oznaka nečeg pred sami kraj…

Znači u obilježavanju novog mi se više u stvari osvrćemo i fokusiramo na staro, ispraćamo staro , po nekoj astrološkoj i opštoj simbolici.

 Dakle kad već pričamo o reviziji da vidimo ukratko šta smo do ispratili i šta nas može očekivati.

Prošlog novog početka nisam pravio neku posebnu analizu, ali sam se u postu i komentarima zajedno sa ostalim 5.januara osvrnuo ukratko na to.

Otprilike nakon onog apokaliptičnog susreta planeta na kraju kardinalnog jarca koji je označio početak ovog s čim se danas najviše suočavamo, novog normalnog, prevlast fiksnog elementa u prošloj godini donio je neku stabilizaciju pa i upornost u održavanju tog „novog“, možda čak i uprkos stvarnom stanju, mada statistike, a na njih se danas svi i previše oslanjaju, možda govore suprotno.  Saturn u vodoliji pored nekih mogućih prodora u nauci i tehnologiji, donio je više izazova u prihvatanju drugog i drugačijeg, na planu ljudskih prava i ograničenje sloboda što interesantno u dobu prije toga nije dolazilo do izražaja. Jupiter kao veoma jasan indikator  dešavanja u godini, sjetimo se samo doba 2018 i jupitera u strijelcu i nikad više putovanja, da bi već sa ulaskom jupitera u jarca došlo do potpune restrikcije kretanja, a onda je jupiter u vodoliji ipak to malo otvorio uz ograničenja i pod uslovima koje su nametane sa drugih strana. Jupiter u vodoliji donio je i nestabilna i nesigurna finansijska tržišta. Ove godine je već ušao u ribe i početak nije baš obećavajući jer je doveo do povećanja inflacije i pada u tom pogledu. Ipak nadati je se , da iako tu može simbolizovati pad, donese i neku dobrobit, sreću, makar na nematerijalnim nivoima, jer jupiter se osjeća dobro u ribi. Dobar dio godine će biti u konjukciji sa neptunom koji se nalazi prirodno u svom znaku ribe i mogao bi donijeti pravu kreativnu i umjetničku ekspanziju. Bloger.ba je nakon svog rođendana krajem novembra malo na trenutak živnuo, pa se nadam da će se to i na njemu primjetiti.

Jupiter u ribi  bi mogao pomoći i našoj zemlji, koja se i u zvaničnim astrološkim krugovima, pored drugih datuma 25.11.1943 , onog daytona kad je faktički stvorena ovakva kakva je danas itd, vodi sa suncem u ribi, 1.3.1992, referendum o nezavisnosti, koji jedan dio države i ne uzima kao svoj dan, ali on ipak značajno utiče na situaciju u zemlji kao što ćemo vidjeti kasnije.

Iz nekog razloga se zvanično vodi 3.3.1992 , datum koji nema neke veze sa bilo čime, ni sa samim referenduom, ni sa prvim priznanjem koje je uslijedilo od Bugarske malo poslije. Nevažno u ovoj analizi jer ću se u njoj samo usmjeriti samo na najočitije elemente kojima dan dva odstupanja ne znači mnogo.

Generalno u karti bosne pada u oči ova sunce opozicija jupiter, stalno zaduživanje da bi mogla funkcionisati, neki ovisnički finansijski odnos, pada u oči stelij planeta u vodoliji, koje su nedugo posle 1.marta i dovele do sukoba, mars, saturn, mjesec, venera, u fiksnoj vodoliji, koji potenciraju i stalni problem ljudskih prava i prava manjina u bosni, ali s bolje strane  daju i neku naročitu prkosnu osobenost koja odvajkada krasi bosance. Inače kod priče o zemljotresu u banjaluci ukazao sam ideju da svaki novi datum značajan za grad, državu itd već ima inkorporiran stari u sebi, a negdje ranije sam naglasio i povezanost bosne u čvorovima sa elementom jarca, opet taj bosanski poznati inat i u dobrom i u lošem.

Da bi malo ipak ovu kratku analizu završili s nečim pozitivnijim, sunce u ribi pravi divan trokut sa uran neptunom u jarcu i plutonom u skorpiji. On predstavlja posebnost, kreativnost, dobroćudni bosanski duh, praštanje,  autentičnost,  umjetnički naboj i nikakvo čudo da naši autori, umjetnici, najviše vidljivo u kinematografiji, postižu velike uspjehe sa svojim djelima.

Dakle abeceda astrologije, ove godine saturn u vodoliji pravio je napete odnose sa saturn marsom u karti bosne od 1.3.1992. iz ranije priče o tranzitima saturna svi znamo kako je to težak period i u ličnom životu, period krize, propitivanja, teškoća, izazova, restrikcije. 1.mart je datum nezavisnosti i faktički kad je saturn tranzitirao preko saturn marsa bosne i bio još kvadratiran od urana (još se dešava), ta sama ideja je bila i jest u velikoj krizi.

Trajaće to zajedno sa ovim teškim sukobom saturn urana o kojem smo već govorili globalno – do marta, kad će se već i jupiter približiti Bosanskom suncu i donijeti vjerovatno olakšanje i konačno malo svjetlosti u ovu presivu svakodnevnicu kraja prošle godine, baš nekad oko rođendana naše  zemlje.

astrologus
Blog isključivo posvećen astrologiji, u širem smislu proučava simbole, uticaj makrokosmosa na mikrokosmos, u užem istražuje uticaj nebeskih tijela-simbola na karakter i sudbinu čovjekovu

4 komentara

  1. interesantno je kako sam propustio taj tvoj post. moze se ovaj iskorak u nepoznato povezati sa jupiterom preko bosanskog sunca u ribi.

    interesantno je da sam u ovom tekstu u par navrata spomenuo vodolija riba korelaciju. prvi put u prici nakon nove godine i prelazak sa racionalnog stuktuirajuceg jarca na neobicne znakove koji lekciju zaokruzavaju na drugim nivoima. drugi put u pricu o bosni, jer je bosna , kao i ti , kombinacija ta dva znaka. i sad su se u komentarima javili i to tim redosljedom blogeri sa suncem u vodoliji i ribi

Komentariši