putnik pod zvijezdama

Koliko nam astrologija pomaže da se približimo i shvatimo bolje druge toliko nam pomaže i da shvatimo nas same. Ako je život put rasporedi zvijezda i planeta su poput krajolika kroz koji nas taj put vodi. Mi put ne doživljavamo uobičajeno samo vizuelno, pa ni drugim čulima poput mirisa, okusa i dr, mi put doživljavamo energetski, različiti dijelovi puta bude u nama različita raspoloženja, neki nas vraćaju duboko nama, tjeraju nas da se preispitujemo, neki nam donose vedrinu ,optimizam, neke dijelove prelazimo samotno, na drugim srećemo druge ljude. u stvari sve te promjene , sva ta različita raspoloženja, percepcije, energije, to smo mi sami, jer one potiču od nas ,vraćaju nas nama samim i dio su onog što jesmo. tako gledajući put i mi smo jedno, a putovanje služi da otkrivamo sami sebe.

nekad nam samo treba pogled na isto iz druge perspektive, bliže, dalje, ili prosto iz drugog ugla, da bolje shvatimo i mjesto gdje jesmo i mjesto gdje idemo. astrologija može unaprijed ukazati na te krajolike kroz koje trebamo proći, dati neke obrise njih, pripremiti nas , što je značajna pomoć, ali te predjele, to samootkriće ipak moramo proći mi sami.

nekad je neki dio puta obasjan suncem, prolazi vrhom nekog ogoljenog brda, jasno je vidljiv i nama i drugim iz dolova ili sa okolnih brda, tad koračamo ponosno, pokazujući svima rado ono što jesmo i šta nosimo sa sobom, a nekad put ide sjenovitim kanjonom ili šumom, skriven i osamljen i znate šta godi nam tad tako. godi nam da smo u sjeni, mimo svjetlosti reflektora, prepušteni samotno vlastitoj introspekciji i to nekad nema nikakve veze s drugim. možda se to desi nekad kad se merkur i venera okrenu retorgradno i tranzitiraju nečijom 12om, ili kad sunce prolazi 12om…

retrogradna venera nas može na trenutak, opet , provesti predjelima i pokazati kako izgleda to kad osjećaj bliskosti, prisnosti s drugim, nešto što uzimamo zdravo za gotovo, samo po sebi, nešto što ruši granice izmežu nas i drugog, izostane. to je trenutak kad se za bliskost moramo boriti, kad su odjednom drugi drugi , dalji, stranci i ta prirodna bliskost koju smo imali ranije , za koju nismo znali ni odakle dolazi, koja je čak nekad činila da nam potpuno nepoznati ljudi budi bliski, bude dovedena u pitanje. venera je sad direktna, pa će te sumnje uskoro biti iza nas, a merkur će isto za par dana krenuti naprijed, tako da je to polako najava vraćanja energija na koje smo više navikli.

astrologus
Blog isključivo posvećen astrologiji, u širem smislu proučava simbole, uticaj makrokosmosa na mikrokosmos, u užem istražuje uticaj nebeskih tijela-simbola na karakter i sudbinu čovjekovu

Komentariši