Kako preživjeti uspjeh – razna lica Jupitera

Šta je uopšte uspjeh i može li se na to pitanje dati neki univerzalni odgovor ? za većinu  uspjeh predstavlja najčešće neko prevazilaženje sebe, neko pomjeranje vlastitih granica, bilo u željenom bilo u  društveno opšte-prihvaćenom smjeru.  Uspjeh je tako širenje , osvajanje novih teritorija, napredovanje koje direktno  ili indirektno podiže neki naš rang na društvenoj ljestvici ili nam pak daje lično zadovoljstvo da smo u nekom segmentu premašili ranije sebe. Uspjeh je neka realizacija, a samim tim i samorealizacija, koja može a ne mora imati veze sa vanjskim mjerilima, može a ne mora imati veze sa ciljom. Uspjeh može biti plod nekog konstantnog unutarnjeg pomjeranja-procesa koje je u jednom trenutku prepoznato s vana, a može biti podržano s vana bez mnogo unutrašnjeg pomjeranja i kao takav izgledati kao plod čiste sreće, ili , što je češće slučaj, nešto s vana je prije u vremenu prepoznalo i potaknulo unutarnje pomjeranje .   

Uspjeh je nekad ,   ne uvijek , posljedica nekog raskoraka između nas i svijeta, da bi se u jednom trenutku taj jaz smanjio.

To su najčešće neka standardna tumačenja onog što uspjeh predstavlja, i priča o preduslovima i samom činu prepoznavanja uspjeha, jer uspjeh može biti i neprepoznat ne samo svana nego i iznutra.

Ali mene ovdje interesuje i priča o tome šta se dešava nakon uspjeha, nakon momenta kad dostignemo neki vrhunac. Da li je onda uvijek nužan put dole, možemo li poslije razgledanja i uživanja u prekrasnim , raširenim vidicima zadržatise  i dalje ostajući  gore ili se prije ili kasnije moramo vratiti nazad , jer gore je uglavnom negostoljubivo, samotno,  izloženi smo jakom vjetru, vremenskim ekstremima i  teško je se tako održati.

 uspjeh na kraju krajeva nije mir, kako nekad mislimo, nije kraj puta, nije statičnost, nije to samo lezi i uživaj u tome, to je pokret koji omogućava, koji čak nameće dalji pokret. Jer kad smo gore, šire nam se vidi i onda vidimo isto tako dobro i druge vrhove.

Uspjeh ma koliko bio neki željeni cilj, krajnji rezultat naših svjesnih stremljenja , može biti neočekivan  i možemo  biti nespremni za njega kao i za naglu nesreću.  Može nam donijeti više problema i muke nego uživanja i radosti.

Uznite samo najbanalniji primjer toga, napredovanje na višu poziciju na radnom mjestu, to samo sobom nosi više obaveza, odgovornosti i manje onog u čemu smo najviše „neuspješni“ mogli uživati, manje vremena za sebe, prijatelje, porodicu i neke druge stvari. Znači uspjeh može biti ujedno i restrikcija. To je nekad strijela naprijed usmjerena samo u jednom pravcu, zanemarujući sve ostale pravce. To je strijela ispaljena iz mješavine poljudskog polumitskog bića kentaura.

Kentaura u astrologiji predstavlja strijelac, a on i njegov vladar jupiter najviše se astrološki vežu za razne manifestacije uspjeha. Mada nikako ulogu u tome ne treba zanemariti ni saturnu, marsu, veneri, plutonu i drugim planetama, jer svaka od njih nosi ili podržava uspjeh na svoj način.

Kad  ljudima pokušavam ublažiti restrikcije i teškoće koje im nosi neki dugotrajni napet tranzit saturna, obično im govorim sačekajte jupitera.

Istina je međutim da je jupiter uvijek tu, samo neprepoznat, u nekoj kući-oblasti koja nama, uglavnom fokusiranim na probleme, što je opet druga tema evolucione astrologije, nije toliko značajna. Ali često ako jupiter ne prepoznamo tu, nećemo ga prepoznati ni nekim za nas subjektivno bitnijim mjestima.

Uspjeh koji nosi jupter nekako je u njegovom ruhu  lagan, prirodan, takav da ga, kad se desi skoro i ne uzimamo lično. Nama je često puno važniji uspjeh na koji nas nagoni saturn, uspjeh nastao teškim trudom i odricanjem. Tamo gdje nam je jupiter, tu nam je prirodno kretanje i širenje, sa uživanjem, a gdje je saturn to imamo pod prisilom , pod moranjem,  pod prijetnjom opstanka.

Kao što ništa nije crno bijelo, tako ni jupiter u astrologiji ne znači samo uspjeh, nekad je to i prekomjerno „bespotrebno“ širenje, širenje samo radi širenja,  često naglašen jupiter nosi i mnogo uslovno beskorisnog znanja/informacija , dosta uspješnih kvizaša ga ima, naročito prisutno npr kod nekog nebalansiranog odnosa merkur jupiter. Jupiter nije samo cilj i strijela, to je mnogo, više, plur(al)izam, sinteza, često odlazi u apstraktnu nekonkretnu filozofiju,  nuusmjerena na praktičnu stvarnost, za razliku od npr njegovog različitog brata blizanca merkura koji predstavlja pojedinačno, pragmatično i konkretno. Ovdje na blogeru , istraživanjem, našao sam najviše jupiterovaca sa više blogova, neki potpuno različiti jedan od drugog, ne samo tematikom , nego i po stilu. To nije moć stapanja   kao kod neptuna ili transformacije kao kod plutona, to je uzimanja pravca i guranje u datom pravcu najviše šta se može, to je kombinacija širenja i usmjerenja, kao da se svaka strelica i karakterom i osobnošću prilagođava svojoj zadatoj meti.

Jupiter nije uran, ali zna biti jednako hirovit i teško da vam donese uspjeh negdje gdje planirate i očekujete. Često se zna desiti i da ono moje obećanje jupitera potpuno promaši, dok onaj saturn i njegove teškoće govoto nikad ne izdaju.

Jupiter , da bi se ispoljio, kao da traži neko stanje svijesti, neki odmak od koliko toliko zadovoljenog saturna, neku neusmjerenu spremnost da se ide dalje. Onda on nalazi pravac. Vi možete sjediti i čekati jupitera, ali teško da možete sjediti i čekati konkretan cilj (to je već saturnova domena). Usput ako uživate šanse su još veće da se jupiter desi. To je ko kvaka 22, da bi se desio mora biti dobra podloga za njega, uključeno opuštanje i uživanje, a kad se desi, dobijete još više toga. Teško da će se jupiter desiti iz nekog zgrčenog, umornog, turobnog stanja, onda kad ga možda i prizivamo najviše.

Lično, meni se jupiter masovno desio prije nekih   godinu dvije , s nekim tranzitom juputera u ovnu koji je pravio trigon sa mojim natalnim jupiterom u strijelcu, kao što stoji na vrhu ovog bloga. Jupiter u strijelcu na 10oj nosi prije ili poslije neki veći uspjeh u karijeri, zajedno sa mnoštvo hobija i željiom da u svemu čime se baviš postigneš maksimum.

Prije toga je jupiter prošao podznak, donio neko veće fizičko eksponiranje i prepoznavanje vani, enornmu ekspanziju nečeg što je ranije bilo samo hobi, popularnost, javnost, unio u moj život poslije godina suše dosta novih lica. Taj trigon je donio i napredovanje na poslu, sa dosta pomenutih dodatnih posljedica, od kojih je jedna i smanjeno direktno bavljenje astrologijom i prisutnost na ovom blogu, a što je opet donio neki raniji tranzit jupitera. Ipak i kad nije direktno ispoljeno vani, jer sve ima svoje trenutke pripreme, zatišja, utrnuća i na kraju i ispoljenja, svakako ovaj nauk  ostao je sastavni dio mog života, vodič za kretanje energija i usmjerenje kako, gdje i kad, iskustvo koje će svoj izraz , nadam se , naći više i ovdje.

Moj život prije i poslije toga je neprepoznatljiv, sve neke ranije  želje, stremljenja, ciljevi, nadanja za koje sam se ranije mučio, o kojima sam sanjao i za koje sam se  bespoštedno borio, situacije koje nisam mogao zamisliti ni u najluđoj mašti, u tom periodu našle su neki adekvatan izraz vani. Kao da smo se prvi put upoznali jupiter i ja i od tad združeni  idemo zajedno, pa onako spontano jupiterovski gdje nas odnese.

A evo ovako, usput, dijelim i dijeliću i djeliće tog putovanja s vama.

astrologus
Blog isključivo posvećen astrologiji, u širem smislu proučava simbole, uticaj makrokosmosa na mikrokosmos, u užem istražuje uticaj nebeskih tijela-simbola na karakter i sudbinu čovjekovu

Komentariši